Paschalisschool
Basisschool de Paschalisschool, Wijchen

waar vrienden gemaakt worden
31-08-2019

Hoofdluis

We willen het met jullie even over de hoofdluis hebben.

Dit plaag insect is namelijk ook mee op kamp geweest, of meegereisd uit heerlijke vakantie oorden. Is lekker gaan logeren… Gelukkig kan het alleen maar wandelen, en niet springen of vliegen. Het wandelt rustig van haar naar haar. Maakt geen onderscheidt tussen die haren, dus ziet zijn kansen schoon tijdens het maken van selfies, maar ook via haarborstels of een knuffeltje om zich te verspreiden. Is dol op een grote familie, plakt dus meerdere eitjes per dag tegen je haar aan, en binnen een dag of tien is er een nieuwe familie geboren. Sterker nog; het kan zich in jouw haren bevinden, of in dat van een vriendje of vriendinnetje. Ook bij ouders kun je ze aantreffen. Hebben we jullie aandacht?!

Geen nood: In de schoolgids op de site van de school, onder het kopje “luizenbestrijding” kun je lezen hoe je de familie hoofdluis het beste op kunt sporen en wat je het beste kunt doen wanneer je ze geconstateerd hebt. 

Hulp is onderweg: ieder jaar staat er weer een team van luizenpluis ouders klaar om jullie te ondersteunen bij de controles. Zij doen dat in de eerste week na iedere vakantie.

Via de mail houden ze jullie op de hoogte wanneer ze gaan controleren, die dag hoeven er geen ingewikkelde vlechten of gel in het haar. Wanneer het je eigen kind betreft wordt je gebeld. En wordt er van je verwacht dat je diezelfde dag nog met behandelen begint. Kinderen hoeven niet eerder opgehaald te worden. Via de mail worden de rest van de ouders ingelicht dat er hoofdluis in de klas heerst en dat ze het thuis ook in de gaten moeten houden.

Team samenstellen: iedere groep heeft minimaal twee, liever meer, ouders nodig voor de controles. In overleg met de leerkracht spreken jullie een dag af. Dit duurt gemiddeld drie kwartier.

Er zijn al ouders gestart. Bij de meeste groepen gaat het team door tijdens het nieuwe schooljaar. Wij vragen iedereen die meedoet om zich aan te melden, zodat wij een compleet overzicht hebben. Vooral voor de groepen 1-2 doen wij een oproep. 

Weet dat de verantwoording ten alle tijden bij de ouders zelf ligt. Zij controleren thuis zelf, behandelen zelf en melden bij hun luizenpluis team wanneer ze hoofdluis ontdekt hebben. De controle op school is om ouders te ondersteunen. Het kan natuurlijk zijn dat je luizen of neten over het hoofd hebt gezien. 

De luizencoördinators ondersteunen het luizenpluis team. Leerlingen, ouders en leerkrachten kunnen met vragen bij hun terecht. We zien je aanmelding graag tegemoet! Dit mag naar Maike van Zanten; maike@zantenvan.nl

Voor vragen kun je bij Maike of bij Femke Wasscher femkewasscher@hotmail.nl terecht.

Wij zijn HOOFD-Luis ;)  Succes, groetjes Femke en Maike.

P.S. in de berging van school staat een groene bak met controle stokjes en klassen- invullijsten.

Bedankt!