28-06-2019

Is het leren al zichtbaar?

Tja, die vraag stelden wij onszelf als werkgroep ook tijdens ons laatste overleg. En eigenlijk kwamen we tot de conclusie dat dit nogal wisselt. Als we in de school lopen, zien we in alle klassen dat er heel hard gewerkt is aan het zichtbaar maken van het leren. Overal hangen prachtige posters met leerdoelen en aan de bij gehangen namen is te zien of de kinderen vinden dat ze iets al kunnen, of dat ze nog even mogen oefenen.

De leerkuil hangt in iedere klas en al heel veel kinderen kunnen zo vertellen wat die kuil laat zien. Vanuit onze werkgroep zijn onze eigen verhalen in de maandagkrant gepubliceerd om daarmee duidelijk te maken wat de leerkuil inhoudt en hoe je deze in verschillende situaties, en dus ook thuis, tegenkomt en kan gebruiken.

Ook zijn er heel veel succescriteria te vinden; voor de schrijfles in groep 5 bijvoorbeeld, maar ook voor het maken van een vouwwerkje of tekenopdracht in de kleuterklassen. De kinderen weten waar hun werk aan moet voldoen, dus is het voor hen zichtbaar wat ze aan het leren zijn.

In de school is het leren dus echt wel zichtbaar. Maar hoe zit dat met ons, de ouders? Is het voor ons duidelijk wat de kinderen leren? Zijn er tips voor school, zodat we meer zichtbaar krijgen wat de kinderen leren? En ook, leeft het eigenlijk wel buiten de school? Hoe kunnen we er als werkgroep voor zorgen dat ‘leren zichtbaar maken’ echt gaat leven voor iedereen? En dan niet alleen op school, maar ook thuis?

Natuurlijk hadden we gehoopt op grootse stappen die we zouden zetten dit schooljaar. Iedere periode een pijler van de visie benadrukken, veel delen op Parro, regelmatig een berichtje in de maandagkrant. Maar eerlijk is eerlijk, onze plannen waren te groot voor 1 schooljaar en we hebben voor onszelf zichtbaar gemaakt dat we ook in kleine stapjes mogen denken. Als werkgroep ga je (gelukkig!) ook door leerkuilen en daar baseer je je vervolgacties op.

Daarom zijn we ook op zoek naar nieuwe leden voor de werkgroep. Ben jij enthousiast, heb je ideeën over het nog meer zichtbaar maken van het leren van onze kinderen, en wil je actief met ons meedenken en doen? Dan zoeken we jou! Je kunt je aanmelden bij Sylvia via het mailadres: sylvia.vander.burgh@kansenkleur.nl

Volgend schooljaar hopen we het leren nog zichtbaarder te maken en meer betrokkenheid van iedereen te stimuleren. Wordt vervolgd dus. Want leren: dat doen we samen, op school en thuis. Daarom gaan we komend schooljaar vol enthousiasme verder met het zichtbaar maken van het leren. Omdat onze kinderen volgens deze visie werken. Omdat de leerkrachten hier heel hard aan werken. Omdat wij erin geloven. Doet u mee?

Nicole Reijnen, Irna Habing-Kruk, Linda Koop, Linda van Nieuwamerongen