7-06-2019

Gastles NXP

Groep 7 (en 8) hebben de afgelopen weken gastlessen gehad verzorgd door ouders die bij het bedrijf NXP werken. De eerste les was een les met uitleg over het bedrijf en de chips (voor in apparaten) die ze maken met bijbehorende opdrachten en een quiz. De tweede les was een proefjesles. In deze les deden de kinderen allerlei technische proefjes. Namens groep 7A vertellen een paar kinderen er hieronder over.

De proefles van nxp was heel leuk. Eerst hadden we een presentatie van de moeder van Maureen (7b) in de klas over wat ze allemaal doen bij nxp. Toen leerde je vooral veel over de chips, bijvoorbeeld dat de chip op een wafer wordt gemaakt . Aan het eind mochten 6 kinderen een pak aan die ze bij de fabriek nxp ook aan hadden. We hadden zes groepjes, die hadden allemaal een naam zoals stofdeeltjes of chips. Met je groep kon je punten verdienen of spelletjes doen. Dit vond ik heel leuk alleen de proefles had iets korter gemogen.

Groetjes Femke van Bergen (groep 7A)

De moeder van Maureen uit groep 7B kwam vertellen over nxp en over ampleon. Ze vertelde over de chip zelf en over de fabriek. Ieder groepje had een naam zoals: stofdeeltje.
In de fabriek moeten ze een grappig pak aan. Die moesten wij ook aan. Dat mochten 6 kinderen doen, waaronder ik. Het pak zat niet heel comfortabel. Ze vertelde veel informatie over hoe het in elkaar zat. Als er een stofdeeltje op de chip komt, is de chip kapot. Het was heel interessant en ik heb veel geleerd.

Groetjes Fleur Bardoel (groep 7A)

We hadden ook een proefjesles. Toen we daar aankwamen werden we in tweetallen ingedeeld en ik zat met Pleun en toen werden we bij een proefje gezet. Het eerste proefje wat ik ging doen was mini proefjes met statische elektriciteit. Je deed daar allemaal mini proefjes zoals: met 2 balkjes, een glasplaat, mini papiertjes en een ballon. Je legde de balkjes rechtop met de glasplaat erop en dan de papiertjes er onder dan ging je de ballon over je hoofd wrijven en toen dansten de papiertjes en een proefje met zout, peper en een ballon. Je ging de ballon over je hoofd wrijven en toen boven het peper en zout houden en toen plakte de peper en zout tegen de ballon. Toen gingen we doordraaien. We hadden toen een proefje met de microscoop en een chip. Dat was ook best grappig want je moest de chip eronder leggen en toen had je wat vragen daarover. Je mocht daarna ook nog heel veel andere dingen eronder leggen. We gingen weer doordraaien en we gingen toen iets doen met je eigen lampjes laten branden. Het was heel leuk want je kreeg de spullen de handleiding en bouwen maar. Het was mij en Pleun heel goed gelukt. Het laatste proefje wat we gingen doen was een eigen geluid maken of een ding in de lucht laten vliegen door middel van een eigen kringloop te maken en dat was ook heel leuk. Dus uiteindelijk was het heel leuk en gezellig!

Groetjes van Marit Huisman (groep 7A)