8-02-2019

Al is het maar 10 minuten …

Hoe vaak heb je als ouder niet gehoord.. “Als je nou elke dag eens zou willen lezen met je kind ... al is het maar 10 minuten”. Maar die 10 minuten in plannen in een druk gezin met kinderen die moeten zwemmen, sporten en aandacht vragen is soms best lastig ... Hier wat tips om toch te kunnen oefenen ...al is het maar 10 minuten:

• Tip 1: Bewaak de tijd! Maar doe het niet zelf. Ofwel zet een eierwekker of iets dergelijks op de te oefenen tijd en plaats die achter jullie, in ieder geval zo dat je hem niet ziet en vooral niet hoor te tikken. Hierdoor kun je samen met je kind mopperen op de tijd die traag gaat of juist blij zijn met de tijd die vliegt. Als de wekker afgaat stop je meteen, al is het midden in de zin. Niet nog even de zin of bladzijde aflezen! Als je kind na een tijdje aangeeft dat hij/zij dat wel wil, dan heb je heel wat gewonnen.
  • Tip 2: De tijd en de plaats. Er bestaat geen ideale plaats of tijd om te oefenen met je kind. Wat in ieder geval belangrijk is dat je samen de tijd en de plaats uitkiest.
  • Tip 3: Hoe? Bekijk de titel en de plaatjes. Vraag je kind te voorspellen waar de tekst over zal gaan. Je kunt dit ook halverwege nog een keer vragen. Bespreek na het lezen of de voorspelling is uitgekomen. Het is niet fout als het niet zo is.

Voor meer tips om het lezen thuis leuker en zinvoller te maken kun je kijken op:

Veel leesplezier … al is het maar 10 minuten.

Namens de leeswerkgroep, Paola van Thiel