Paschalisschool
Basisschool de Paschalisschool, Wijchen

waar vrienden gemaakt worden
13-12-2018

Taal van school ook thuis?

Leerkuil ... één van de woorden die we nu veel horen op school. Maar die taal van school , horen we die thuis wel, vertellen onze kinderen hierover? Bij ons thuis dus niet ... en ben ik heel blij met alle informatie die ik krijg via de werkgroep Leren Zichtbaar Maken. 
 
Ook benieuwd hoe je de taal van school kan toepassen, houd dan de site in de gaten want hier plaatsen we regelmatig wat informatie. Voorbeelden van de leerkuil bij ons thuis ...
 
Mijn zoon wil graag en tekenen en wil dat ik ook teken. Ik geef aan niet te willen tekenen, omdat ik dat niet leuk vind. Maar zoonlief blijft volhouden dat hij wil tekenen met mama. Ik vertel tegen hem dat ik helemaal nog niet kan tekenen. Ik zit ermee onderin de leerkuil en ik vind het niet leuk!! Waarop mijn zoon zegt "maar mama, dan moet je blijven oefenen dan lukt het vanzelf". Ik zeg dat ik het ga proberen en ga aan de slag. Terwijl ik aan het tekenen ben word ik door mijn zoon aangemoedigd "Oh mooi hoor mama", je kan best goed tekenen" en "wat een mooie kleuren". Ik zeg tegen hem dat ik het fijn vind dat ie me zo helpt en dat ik op deze manier wel uit de leerkuil kom!
 
Een tweede voorbeeld gaat ook over mijn zoon!! Hij lust vrij weinig groente en zelfs bij de groente die hij lust protesteert hij. Waarop ik zeg dat hij dit gewoon moet leren en hoe vaker hij proeft en eet, hoe makkelijker  en misschien lekkerder het wordt. Mijn zoon zijn antwoord hierop is:" ja maar mamahaaa"!! Ik zeg tegen hem dat hij duidelijk in de leerkuil zit met bonen eten. Daar moet hij eigenlijk wel om lachen, maar tegelijkertijd zegt hij dat hij de bonen niet wil eten. Ik zeg dat hij dit toch moet en dat hij gewoon even moet doorzetten.  Op deze manier wordt het steeds makkelijker. En wat ik ook belangrijk vind, het wordt steeds gezelliger aan tafel. Dus...iedere maaltijd een klein beetje bonen eten bijvoorbeeld. 
Op een avond zitten we weer bonen te eten en zoonlief eet ze zonder te mopperen op. Ik zeg dat ik er erg blij mee ben en vraag of hij ook merkt dat het zo een stuk gezelliger is aan tafel? Waarop hij zegt "hé mama, nou ben ik uit de leerkuil met bonen eten!!" 

Laatst zaten zoon en dochter samen aan tafel met de aqua beads. Mijn dochter (de jongste) kon het nog niet zo goed volgens mijn zoon (de oudste) waardoor hij het wel even overnam van haar. Ik zei tegen mijn zoon dat zijn zusje op deze manier niks leert, omdat hij het voor haar deed. Dat ze ermee in de leerkuil zit en dat ze dan juist zelf moet oefenen.  De oudste loopt naar zijn zusje toe en verteld tegen haar hoe ze het moet doen. "Jaha...want om uit de leerkuil te komen moet je veel oefenen!" 

Namens de werkgroep leren zichtbaar maken, 
Nicole Reijnen 
 
Leerlingen tekenen hun eigen leerkuil (groep 4)