Paschalisschool
Basisschool de Paschalisschool, Wijchen

waar vrienden gemaakt worden
30-11-2018

Uh ... je zit in de leerkuil?

Leren doe je op school, toch? En leerkuilen, ga je daar dan ook alleen op school doorheen? Nee hoor, gelukkig leer je thuis ook heel veel. En leerkuilen, die zijn er bij ons thuis in ieder geval ook! Er zijn genoeg dingen die waarvan we thuis ontdekken dat we ze nog moeten oefenen.

De taal van school komt bij ons dus regelmatig ook thuis ter sprake. Herkenbaar voor de kinderen, maar zeker ook leuk voor ons als ouders! Wij leren immers met onze kinderen mee! 

Een leuk voorbeeld zijn de nieuwe pieten die de chocoladeletters uitpakken en verkeerd inpakken. Mijn dochter zei  "die moeten het nog leren", waarop ik zeg: "ja, ze zitten in de leerkuil'. Ja zegt mijn dochter, "net zoals ik ... ik zit in de leerkuil met veters strikken en door veel te oefenen kan ik het leren".

Een tweede voorbeeld is mijn eigen studie. Ik benoem thuis af en toe dat mama moet oefenen om te leren les te geven in peuter-, kleuteryoga en dat ik dus in de leerkuil zit. 

Een derde voorbeeld is dat mijn dochter sinds kort op zwemles zit. Ze snapte niet waarom want ze kan toch al zwemmen? (voorheen baby- en peuterzwemmen gedaan). Helder werd dat zij concreet wilde weten wat ze in de les gaat doen. Nu is ze ervan bewust dat ze oefent met de beenslag en daarmee  in de leerkuil zit.  

Namens de werkgroep Leren Zichtbaar Maken, groetjes van Linda Koop