18-11-2018

Pas op ... leerkuilen gespot!

Leren doe je op school, toch? En leerkuilen, ga je daar dan ook alleen op school doorheen? Nee hoor, gelukkig leer je thuis ook heel veel. En die leerkuilen, die zijn er bij ons thuis in ieder geval ook! Er zijn genoeg dingen die waarvan we thuis ontdekken dat we ze nog moeten oefenen.

De taal van school komt bij ons dus regelmatig ook thuis ter sprake. Herkenbaar voor de kinderen, maar zeker ook leuk voor ons als ouders! Wij leren immers met onze kinderen mee!

Een aantal voorbeelden van leerkuilen bij ons thuis:

Het strikken van de veters is erg lastig. Zoonlief wordt er moedeloos van dat hij het na enkele keren oefenen “nog steeds niet kan.” Als ik aangeef dat iedereen dat moet leren door te oefenen, lacht hij ineens. “He dan zit ik in de leerkuil!”

Onze dochter wil blokfluit leren spelen. Omdat ik dat vroeger jarenlang gedaan heb, ligt er nog een fluit thuis. Op school heeft ze al wat noten leren lezen, dus nadat ik een paar grepen heb uitgelegd, gaat ze blazen. Oei dat klinkt nog niet helemaal zoals ze zich had voorgesteld. Vals, rare geluiden … en haar vingers liggen ook nog niet zo goed over de gaatjes heen. “Waarom kan jij het dan wel mama?” Tja, ik heb vroeger ook heel veel moeten oefenen voordat ik een liedje goed kon spelen. Eigenlijk zit je nu in de leerkuil. Je moet oefenen om iets te leren. Mama heeft vroeger ook heeeel lang in de leerkuil gezeten hoor! Maar na veel oefenen ging het goed en ben ik uit de leerkuil gekomen. Dat gaat bij jou ook wel lukken hoor.

“Was er toen jij klein was ook al een leerkuil dan?” Ja hoor, die bestond toen ook, alleen kenden we de naam nog niet.

De jongste van 3 is met de strijkkralen bezig. Heel geconcentreerd werkt hij aan zijn kunstwerk. Soms gaat het goed en soms lukt het hem even niet. De middelste van 5 vraagt of hij soms in de leerkuil zit? “Nee joh, ik doe toch strijkkralen!”

De middelste legt dan uit dat de leerkuil betekent dat je nog moet oefenen. En dat je door veel oefenen weer uit de leerkuil komt en dat je het dan kan. “Dus zit je in de leerkuil?” “Nee, ik oefen.”

“Kijk eens mam, ik kan de Jacobsladder!” Stralend kijkt ze me aan terwijl ze haar ztringz voor me houdt. En inderdaad, dat lijkt erg op een ladder. “Knap gedaan hoor, je hebt het vaak genoeg geoefend, dus fijn dat het je lukt” zeg ik. “Ja, nu ben ik eindelijk uit de leerkuil.”

Leuk al die herkenbaarheid! Ik weet zeker dat er (misschien ongemerkt) ook bij jullie regelmatig leerkuilen zichtbaar zijn thuis. Ga er eens over in gesprek met je kind, dat is zeker de moeite waard!

Namens de werkgroep Leren Zichtbaar Maken, Linda van Nieuwamerongen