Paschalisschool
Basisschool de Paschalisschool, Wijchen

waar vrienden gemaakt worden
3-06-2018

Wat zou jij doen met € 2500,-?

Imke de Grood en Roos Halma kwamen met een verrassend goed doordacht plan. De twee winnaars van de kindergemeenteraadsverkiezingen scoorden namelijk in 2017 hoge ogen met hun project ‘Kunst voor ieder’. De leerlingen van de Paschalisschool lieten in hun presentatie zien hoe ze van de € 2500,- een veel groter bedrag willen gaan maken. Niet voor zichzelf, maar voor de stichting Energy4all. Energy4all zet zich al jaren in voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.

Wat is een energiestofwisselingsziekte nou eigenlijk? Iedere dag worden er kinderen geboren met deze ziekte. In Nederland zijn dit er al zo’n twee per week. Deze kinderen worden geboren met een aantasting van hun hart, hersenen, lever en de spieren. Ze zijn niet alleen doodmoe, maar door de jaren heen vallen er ook steeds meer organen uit. Veel van deze kinderen overlijden dan ook op jonge leeftijd en hier is helemaal niks aan te doen. Tenzij er een medicijn wordt ontwikkeld om deze kinderen te helpen.

Stel je eens voor dat je een dochter, zoon, nichtje of neefje hebt die dagelijks te moe is om naar school te gaan. Die niet kan sporten, niet kan spelen of andere leuke dingen kan doen. Een kind waarvan je enorm bent gaan houden en waarvan je weet dat het hoogstwaarschijnlijk haar tiende verjaardag niet zal gaan halen. Ongelofelijk toch dat dit in deze tijd nog kan voorkomen.

Een bijzondere ervaring Afgelopen week hebben Roos en Imke een bezoek gebracht aan Jenske, een meisjes die geboren is met deze energiestofwisselingsziekte. Roos: ‘We zijn maar een kwartiertje geweest en zelf dat kostte haar al veel energie. In de woonkamer staat een ziekenhuisbed waar ze overdag in kan slapen. Haar moeder vertelde dat ze haar op deze manier goed in de gaten kunnen houden. Boven het bed zag ik een plankje met daarop allemaal houten beeldjes. Op ieder beeldje staat een datum van de keren dat zij is opgenomen in het ziekenhuis. Ik kreeg overal kippenvel toen ik dat zag.’ Imke: ‘Ik vond het spannend, maar tegelijkertijd ook mooi om haar te ontmoeten. Jenske is zo ongelofelijk sterk. Het is moeilijk voor te stellen dat zij zo ziek is. Als wij hoofdpijn hebben dan pakken we een paracetamol en wordt de pijn minder. Voor hen is er geen medicijn. Daar word ik enorm verdrietig van. Ik ben blij dat we met dit project iets voor Jenske en al die andere kinderen kunnen doen.’ Roos: ’Wij willen graag zo veel mogelijk geld inzamelen om het onderzoek van Dr. Jan Smeitink te steunen. Deze arts van het Radboudziekenhuis zet zich enorm in om een medicijn te vinden om deze ziekte te bestrijden.’

Wat houdt ‘Kunst voor ieder’ nou precies in? Het idee is dat er gezamenlijk, middels het maken van kunst, geld wordt ingezameld. Maar liefst twaalf scholen in de gemeente Wijchen zijn bereid om aan dit project mee te werken. Aan iedere school is een talentvolle kunstenaar gekoppeld. Alle leerlingen maken op papier een ontwerp van een hond. Per school kiest de kunstenaar uit al deze kunstwerken één of meerdere ontwerpen uit. Deze ontwerpen worden vervolgens op een Engelse bulldog geschilderd. De bulldogs zijn maar liefst één bij één meter groot.

Op zaterdag 16 juni kan iedereen de twaalf sculpturen in de Kasteeltuin van Wijchen komen bewonderen. De grote veiling vindt plaats op dinsdag 19 juni aanstaande. Alle ondernemers van Wijchen en omstreken worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze veiling In de sfeervolle setting van het kasteel gaan wij genieten van een bijzondere avond. Onder het genot van zang, een hapje en een drankje genieten alle aanwezigen gezamenlijk van een heerlijke avond uit. Onze gastheer zal deze avond op geheel eigen wijze presenteren. En vol trots mogen wij vertellen dat de veilingmeester zelf niemand minder is dan Jochem van Gelder. De hoogste bieders krijgen niet alleen een prachtige Bulldog, maar ook een foto en een bordje waarop staat welk doel je met deze investering hebt gesteund. Beeld je maar eens in hoe mooi dit sculptuur in jouw ontvangsthal of woonkamer zal staan. De totale opbrengst van deze veiling komt ten goede aan het onderzoek van Dr. Jan Smeitink.

Onlangs werd ‘Kunst voor ieder’ al verrast door één van de bekendste bedrijven van Wijchen, Yoast. Zij lieten ons weten zoveel vertrouwen te hebben in ons project dat zij ons hebben gesponsord. Met het prachtige bedrag van € 800,- hebben wij de materialen voor de kunstenaars kunnen aanschaffen. Het is fantastisch dat een bedrijf als Yoast ‘Kunst voor ieder’ zo’n warm hart toedraagt. Dat belooft wat.

De laatste ontwikkelingen van ons project staan op onze facebookpagina ‘Kunst voor ieder’. In de komende week versturen wij een grote groep ondernemers alvast een persoonlijke uitnodiging. Geen uitnodiging ontvangen, maar wel interesse om aan de veiling deel te nemen, twijfel dan niet en neem contact met ons op. Aanmelden voor deze veiling kan via kunstvoorieder@gmail.com. Doe mee en zet je in voor Energy4all!! Een energieke groet, Imke en Roos

Tekst: Sandy Theunissen - www.jouwtekstschrijver.nl