Paschalisschool
Basisschool de Paschalisschool, Wijchen

Paschalisschool

een plek waar je je thuis voelt
28-09-2017

Oefenen met automatiseren

Afgelopen jaren hebben we u geïnformeerd over het computerprogramma Bareka. Dit programma geeft een goed beeld van het automatiseringsniveau van de kinderen van groep 4 t/m 8. Ieder kind kan met zijn inlogcode zelf oefenen en werken aan een stevig rekenmuurtje.

De kinderen hebben dit jaar via de leerkracht weer hun inlogcode gekregen, zodat ze op school en thuis ermee kunnen oefenen.                (www.bareka.nl)  Bareka is een programma in opbouw en elke keer als we vragen hebben of problemen tegenkomen, geven we dit door aan de ontwikkelaars. Zo kwam het in het verleden nog wel eens voor dat er achter een bepaalde bouwsteen nog geen oefenstof geprogrammeerd stond; we merken dat er steeds meer oefenstof beschikbaar komt.

Op de Paschalisschool hebben we met de leerkrachten afgesproken dat de toetsen op de computers in de klas gemaakt worden. Zeker in de onderbouw zal het regelmatig voorkomen dat bepaalde bouwstenen rood ingekleurd zijn. Dat betekent vaak dat het type som nog niet snel genoeg beheerst wordt. We gebruiken de toetsen van Bareka op dit moment niet als beoordelingstoetsen, daarvoor hebben we de “papieren” automatiseringstoetsen van de rekenmethode.

Het goede aan Bareka vinden wij dat het de kinderen duidelijk aangeeft welke som/bouwsteen nog goed geoefend moet worden. Als het fundament op die manier stevig is gelegd, kan er een mooi rekenmuurtje worden gebouwd. Mochten er nog vragen zijn, dan horen wij die graag.

De werkgroep Rekenen
Leontien Hermens en Jan Kellendonk