Paschalisschool
Basisschool de Paschalisschool, Wijchen

Paschalisschool

een plek waar je je thuis voelt
11-11-2017

Jeugdverpleegkundige

Mag ik me even voostellen. Ik ben Annelies de Jager, jeugdverpleegkundige op o.a. de Paschalisschool. Ik ben er voor allerlei vragen over de groei, ontwikkeling en gezondheid van je kind. Bijvoorbeeld over bedplassen, gezonde voeding of advies over de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind. Ik ben 15 december, 23 februari, 23 maart en 22 juni om 8.30 uur op de locatie Suikerberg aanwezig. 

Bellen of mailen voor een afspraak kan ook. T (088) 144 71 11 - E-mail: adejager@ggdgelderlandzuid.nl www.ggdgelderlandzuid.nl  en via facebook - JeugdgezondheidszorgGGDGelderlandZuid

Bedplassen

Een bijdrage van Annelies de Jager, Jeugdverpleegkundige GGD Gelderland-Zuid.

‘Onze zoon (6 jaar) plast nog regelmatig in zijn bed. Het lijkt ook wel of hij niet wakker wordt om naar de wc te gaan. Hij wil graag logeren bij vriendjes, maar durft dat nu niet. Hoe pakken we dit aan?’

Sommige kinderen van 5 jaar en ouder worden ’s nachts niet wakker van een volle blaas. Ongeveer 15 procent van de kinderen tussen de 5 en 6 jaar plast een of meerdere keren per week in bed. Als ze ouder worden, verdwijnt het bedplassen meestal vanzelf. 

Kinderen die ’s nachts in bed plassen schamen zich daar meestal voor. Ze durven niet bij een vriendje of vriendinnetje te logeren of op vakantie te gaan. Hoe ouder kinderen worden, hoe vervelender ze het bedplassen gaan vinden. Ook voor de ouders is het lastig. Je moet regelmatig ’s nachts je kind en het beddengoed verschonen en extra wassen.

Wat kun je doen om bedplassen te verhelpen?

  • Wees altijd positief tegen je kind. Straf geven heeft geen zin.
  • Een luier is geen goed idee. Kinderen die oud genoeg zijn, kunnen meehelpen het bed te verschonen. En vergeet niet je kind te een complimentje te geven als het een nacht droog is gebleven.
  • Wees geduldig en zet je kind niet onder druk. Het is niet binnen een paar dagen over.
  • Voordat je zelf naar bed gaat, kun je je kind wakker maken om een plas te doen. Het is dan belangrijk dat je kind goed wakker is en beseft dat het plast.
  • Stickermethode: je kind mag elke keer als het droog is gebleven een sticker op de kalender plakken. Spreek af dat je kind bijvoorbeeld na een paar droge nachten een klein cadeautje krijgt.

Meer informatie over bedplassen vind je op de website van het Kenniscentrum Bedplassen.

Groei! In onze nieuwsbrief Groei! vind je betrouwbare informatie over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van kinderen: onderwerpen die aansluiten op de leeftijd van je kind. Benieuwd? Meld je aan via onze website: www.ggdgelderlandzuid.nl/jeugdenopvoeden/opgroeien-en-opvoeden/nieuwsbrief-groei/.

Misschien heb je meer vragen over bovenstaand onderwerp? Kom gerust bij mij langs.